September 28, 2023

Hamburgers. Gefrituurde kip. Pizza. Er zijn bijna te veel opties om op te noemen. Met zoveel opties is het gemakkelijk te zien dat bijna iedereen zijn favoriete fastfood-fix heeft. Het valt niet te ontkennen dat fastfood het gemak biedt van een warme en kant-en-klare maaltijd voor een redelijke prijs.

Is fastfood echt slecht voor je?
Maar het valt ook niet te ontkennen dat de meeste fastfoodopties vanuit gezondheidsoogpunt niet de beste dingen zijn om te eten.

Waarom is fastfood precies slecht voor je?

Calorie bom
Laten we beginnen met een concept op hoog niveau: energiebalans. Dit vertegenwoordigt de toestand van uw metabolisme over een bepaalde tijd, meestal gemeten over een enkele dag. Als je gedurende de dag meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan zit je in een positieve energiebalans.

Als je meer verbrandt dan je verbruikt, zit je in een negatieve energiebalans. Als je ongeveer evenveel binnenkrijgt en verbrandt, zit je in een neutrale energiebalans.

Als je na verloop van tijd consequent in een staat van positieve energiebalans verkeert, moet je lichaam iets doen met het teveel. Zelfs als u routinematig traint, slaat uw lichaam gewoon alle energie op die niet wordt verbrand (verbruikt). De meest directe opslagcapaciteit die uw lichaam heeft, is dat overtollige wordt omgezet in lichaamsvet.

Gewichtstoename (met name lichaamsvet) wordt in verband gebracht met tal van negatieve gevolgen voor uw gezondheid, zoals een verhoogd risico op diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, verhoogde ontstekingsniveaus en nog veel meer. Waarom is fastfood slecht voor u? 2

Voldoende vet aankomen leidt tot zwaarlijvigheid (Body Mass Index hoger dan 30), wat de associatie met deze risico’s versterkt en u zelfs vatbaar kan maken voor bepaalde vormen van kanker.

De eerste grote rode vlag waarom fastfood slecht voor je is, is dat de meeste opties boordevol calorieën zitten, waardoor het gemakkelijk is om je energiebehoefte te overtreffen.

Een zeer ruwe schatting voor de dagelijkse behoefte aan calorieën van een gemiddeld persoon is ongeveer 2000 (dit kan om een aantal redenen sterk variëren). Fastfoodmaaltijden bevatten routinematig 1000 calorieën of meer, vooral als ze worden geleverd met een bijgerecht en frisdrank.

Zelfs als je redelijk goed eet tijdens je andere maaltijden van de dag, is al aan meer dan de helft van je energiebehoefte voldaan met een enkele maaltijd.

Als je meerdere keren per week fastfood eet, en vooral als je het meerdere keren per dag eet, is het heel gemakkelijk om te zien hoe je merkt dat je je energiebalans drastisch overschrijdt, wat direct zou leiden tot vettoename.

Deze logica geldt, of je nu routinematig traint of niet, omdat de meeste vormen van lichaamsbeweging op zijn best slechts een paar honderd calorieën verbranden. Dus het oude cliché, “je kunt een slecht dieet niet te slim af zijn.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *